De weg naar jouw innerlijke wijsheid

door | september 2018

Tijdens je transformatieproces vallen veel oude zekerheiden en waarheden weg. Veel mensen op de weg van innerlijke ontwikkeling zijn daardoor op zoek naar nieuwe houvast en waarheden. Alhoewel de meesten wel weten dat alle antwoorden in jezelf te vinden zijn, lijkt dit vaak een weten in het hoofd, dat nog niet is ingedaald en geïntegreerd in het voelen. Veel mensen blijven buiten zichzelf zoeken door te lezen, spirituele leraren te volgen en opleidingen en workshops te doen.
Dat zoeken naar antwoorden buiten jezelf mag plaats maken voor vertrouwen op jouw innerlijke wijsheid.

 

Weggeven van je kracht

Door de antwoorden op je vragen buiten jezelf te zoeken en te denken dat andere mensen het vast beter weten dan jij, geef jij jouw macht en kracht weg. Je gaat met je energie weg bij jezelf. Het maakt je wankel, onzeker en klein en dat is niet wie jij werkelijk bent.
De houvast en de waarheid die je gewend bent om buiten jezelf te zoeken, is enkel en alleen in jezelf te vinden.

 

Wat is NIET jouw innerlijke wijsheid

Het is makkelijk gezegd om te willen vertrouwen op je innerlijke wijsheid, maar hoe doe je dat?
Het is heel waardevol om eerst te weten wat niet je innerlijke wijsheid is. Oude ideeën over wat wijsheid is kunnen wegvallen. Daardoor kunnen er nieuwe deuren opengaan en kan jij ontdekken welke betekenis innerlijke wijsheid in deze nieuwe tijd voor jou krijgt.

Innerlijke wijsheid zit niet in je hoofd of je denken.
Innerlijke wijsheid heeft niets te maken met drama en is los van emoties. Emoties trekken je over het algemeen eerder weg van de diepere verbinding met jezelf dan dat ze dichterbij brengen.
Innerlijke wijsheid oefent geen druk uit, is niet dwingend.
Vanuit innerlijke wijsheid heb je geen behoefte om gelijk te hebben of de strijd aan te gaan.
Vanuit innerlijke wijsheid zijn er geen oordelen.

 

Wat is innerlijke wijsheid WEL

Hieronder beschrijf ik wat innerlijke wijsheid voor mij betekent. Voel maar wat met jou resoneert en wat voor jou waar is, en wat niet.

Innerlijke wijsheid is te vinden in je lichaam, hart en buik.
Jouw innerlijke wijsheid zijn heel subtiele gevoelens. Zachte fluisteringen die aan kunnen voelen als lichte tintelingen, energie die stroomt of juist stagneert, kou of warmte, een ja of een nee, een fijn of niet fijn gevoel.
Innerlijke wijsheid is een weten in je buik dat iets waar is, zonder dat je dit misschien kunt beargumenteren, uitleggen of er op een andere manier woorden aan geven.
Innerlijke wijsheid is geduldig, zacht en geeft ruimte.
Vanuit innerlijke wijsheid besef je dat jouw waarheid samenhangt met wie jij bent en waar jij staat in jouw proces. Zo kunnen er verschillende waarheden naast elkaar bestaan, afhankelijk vanaf waar je kijkt.

 Soms kan je vanuit innerlijke wijsheid beelden, kleuren of energieën zien (dit is je derde oog).

Je afstemmen op je innerlijke wijsheid is afstemmen op een energieniveau dat subtieler, ruimer en lichter is dan de materiële werkelijkheid. Door afgestemd te raken op je innerlijke wijsheid kan je gevoelens van bijvoorbeeld vreugde, herkenning en ontroering ervaren. Vaak zijn die gevoelens subtiel, zacht en licht.

Door vaker met je aandacht naar binnen te keren en contact te maken met je lichaam, leer je de subtiele gevoelens in en signalen van je lijf steeds beter lezen en begrijpen.

Daarbij breng je op deze manier meer van jouw energie in je lichaam. Dat geeft vertrouwen, stevigheid en kracht.

 

Vertrouw op jouw gevoel, ook bij een autoriteit

Wanneer iemand jou iets gepresenteerd als waarheid, is het belangrijk om in je lichaam te voelen (dus niet in je hoofd!) of dit resoneert met jou of niet. Zelfs als die ander een echte deskundige is op dat gebied, kan alleen jij kan voelen wat voor jou waar is. Ieder mens mag zijn of haar eigen waarheid hebben. (Dit geldt ook voor het lezen van dit artikel!)

 

Hoe kies je een goede (spirituele) begeleider?

Wanneer je begeleiding zoekt bij jouw groeiprocessen is het belangrijk dat je wordt gesteund om je eigen wijsheid te ontdekken en dat jouw vertrouwen in en liefde voor jezelf groeien tijdens het begeleidingstraject. Ook hierin mag je vertrouwen op je eigen gevoel. Al zijn de woorden die je begeleider spreekt nog zo mooi, of heeft hij of zij nog zoveel aanzien, vertrouw altijd op hoe het voelt voor jou, dus in jouw lichaam.

Krijg je het gevoel dat je ‘klein’(er) en onzeker bent, er dingen ‘mis’ aan je zijn en er nog van alles aan jou gesleuteld dient te worden? Dan steunt deze begeleider jou dus niet in het laten groeien van jouw innerlijke liefde, kracht en vertrouwen op je innerlijke wijsheid.

Geeft contact met je begeleider je een goed gevoel en meer rust in jezelf?
Wordt er aandacht besteed aan alle groeistappen die jij aan het maken bent?
Leer je van jezelf te houden zoals je bent (dus ook als er nog veel te leren en groeien is)?
Kom je dichter bij jezelf, voel je je meer geaard en leer je ook hoe je dit zelf kan doen in je dagelijkse leven?
Word je gestimuleerd om op je eigen waarheid te vertrouwen, ook als die anders is dan die van je begeleider?
Dan ben je aan het juiste adres.

 

Navigatie in transformerende tijd

Er is ontzettend veel informatie, met soms uiteenlopende waarheden, beschikbaar in dit digitale tijdperk met zoveel spirituele begeleiders, leraren en therapeuten. Alleen jij kan voelen wat met jou resoneert en wat niet. Alleen jij kan voelen wat voor jou waar is en wat niet.
Jouw innerlijke leiding is je houvast wanneer oude zekerheden wegvallen. De weg vinden naar jouw innerlijke wijsheid en hierop leren vertrouwen is een rijkdom van onschatbare waarde die jou door deze bijzondere transformerende tijd heen de weg wijst.

 

 ♥ Lea

Is deze audio/meditatie misschien iets voor jou?

IBAN reknr. NL78 INGB 0002 9574 07
KvK: 09199936

© Lea van der Eem ~ Helder Bewustzijn

Volg mij op Facebook